

Producent
-
ABC (1)
-
Astrum (2)
-
Bernardinum (3)
-
Buchmann (2)
-
Burda (1)
-
Czarne (1)
-
Dom Wydawniczy PWN (2)
-
Esteri (1)
-
Filo (1)
-
Graf-ika (22)
-
Jedność (2)
-
Księży Młyn (1)
-
Muza (1)
-
Olesiejuk (1)
-
Olimp Media (1)
-
Pascal (1)
-
Prószyński (2)
-
Publicat (1)
-
Region (1)
-
Ridero (1)
-
SBM (1)
-
Sowa (1)
-
WAB (1)
-
Wydawnictwo AA (3)
-
Wydawnictwo Literackie (2)
-
Wydawnictwo RM (1)
-
Wysoki Zamek (1)
-
Zeta Ars (1)
-
Znak (4)
-
Zwierciadło (1)
-
Zysk i S-ka (3)
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
366 obiadów. Praktyczna książka kucharska - Maria Gruszecka

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!
W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
366 obiadów. Praktyczna książka kucharska - Maria Gruszecka (reprint wydania z 1930 r.)

366 obiadów książka kucharska z początku XX wieku napisana przez autorkę Kucharza krakowskiego - Marię Gruszecką. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzień roku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)

Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski

Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem - Martin Johansson

Obejmująca prawie sto przepisów na różnego rodzaju wypieki księga. Twarde, miękkie, krótsze, dłuższe, jasne, ciemne, kwaśne, słodkie… i do tego łatwe w przygotowaniu, bo praktyczne rady autora pokazują, że piec można jednocześnie smacznie i prosto. A wszystko to opatrzone pięknymi ilustracjami, które zachwycą zarówno sezonowego entuzjastę, jak i starego wyjadacza.
Dostępność: brak towaru
44,50 zł
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Domowe kiszonki - Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska (wyd. drugie)

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Domowe wędliny tradycyjne oraz dojrzewające - Robert Winckiewicz

Druga część bestsellerowej książki Roberta Winckiewicza to wspaniałe pomysły na wędliny, smarówki i rozmaite dodatki domowego wyrobu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin



