Kulinaria, książki kucharskie

Do stołu podano KMP 4/2003

Do stołu podano KMP 4/2003
Do stołu podano KMP 4/2003

W czwartym numerze Kroniki Miasta Poznania z 2003 r. opisujemy czym, co i jak jedzono w Grodzie Przemysła w całej jego historii. Gdy dokładnie przyjrzymy się kolejnym tekstom, coraz bardziej zbliżającym nas do współczesności, z łatwością dostrzeżemy, że rodzaj spożywanych potraw nie zmienił się znowu tak bardzo, prawdziwa rewolucja nastąpiła natomiast w dziedzinie naczyń i narzędzi, przy pomocy których potrawy te przyrządzano, a następnie zjadano. Bezsprzecznie najważniejszą zmianą w tym względzie było pojawienie się widelca, przedmiotu zdawałoby się istniejącego od zawsze. A to nieprawda, "widełkami" posługujemy się stosunkowo krótko, bo dopiero od XVI wieku. Pewnie trudniej było go wystrugać z drewna, jak łyżkę, talerz lub kubek. Jest jednak jeden taki moment w historii polskiego jadłospisu, który miał szczególne znaczenie dla poznaniaków i na kolejne stulecia zjednoczył ich i wyodrębnił z reszty społeczeństwa. Było to wówczas, gdy na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, początkowo jako roślina ozdobna, co pragmatycznych mieszkańców Poznania mniej interesowało, a później jako produkt żywnościowy, który pokochali bezgranicznie i tak już pozostało. Poznaniak zrobi z pyr wszystko, nawet budyń i tort.

Dostępność: brak towaru

Cena: 17,00 zł

Tradycyjna kuchnia kaszubska

Tradycyjna kuchnia kaszubska
Tradycyjna kuchnia kaszubska

Format:  170 x 240 mm
Objętość: 64 str
Oprawa:  Twarda
Wydanie: Gdynia 2010
ISBN: 978-83-7591-131-2

 

Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

 

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 18,00 zł
szt.

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 20,00 zł
szt.

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk
Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 24,90 zł
szt.

Kuchnia podlaska - Andrzej Fiedoruk

Kuchnia podlaska - Andrzej Fiedoruk
Kuchnia podlaska - Andrzej Fiedoruk

Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi – tak jak i ona – dzikiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom” nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru.

Dostępność: brak towaru

Cena: 25,50 zł

Na frasunek KMP 4/2000

Na frasunek KMP 4/2000
Na frasunek KMP 4/2000

Ten numer Kroniki Miasta Poznania przynosi rozległą wiedzę o tym co, w czym i jak pijano różnorakie napoje alkoholowe w dawnym Poznaniu. Ciekawi tematu dowiedzą się z czego pito na książęcym dworze, w bogatym domu mieszczańskim i w pospolitym wyszynku, a są to informacje zdobyte dzięki wielkiemu poświęceniu poznańskich archeologów, z Piotrem Wawrzyniakiem na czele, bo miejsca, gdzie znaleziono dawne naczynia "do wypitku służące" lub ich fragmenty, do przyjemnych nie należą, a co gorsza, przez całe wieki zostały znakomicie zakonserwowane. Opisujemy znane poznańskie browary, wytwórnie wódek i likierów, słynne restauracje, piwiarnie i winiarnie. Piszemy o Kantorowiczach, Huggerach, Pfitznerze i Kompanii Piwowarskiej SA. Publikujemy najstarsze znane statuty cechu piwowarów z XV i XVI wieku i listę organizacji, które kilka wieków później zajmowały się... walką z pijaństwem w mieście. A zatem - na zdrowie, ale z umiarem!

Dostępność: brak towaru

Cena: 27,00 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Promocje
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl