366 obiadów. Praktyczna książka kucharska - Maria Gruszecka

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 44,50 zł 44.50
Cena w innych sklepach: 49,90 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Autor:  Maria Gruszecka
Wydawnictwo:  Księży Młyn
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 328
Format: 14.5 x 20.5 cm
Numer ISBN: 978-83-7729-643-1

 

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!

To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem.

W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.


Bigos litewski: Uszatkować główkę kapusty, nasolić, a gdy się uleży, dobrze wycisnąć. Pokrajać w kostkę kwaśne jabłka, ze dwie cebule, mięso wołowe gotowane, surową wieprzowinę, jeżeli jest zwierzynę, wszystko gotowane lub pieczone. Poczem warstwami układać w rondlu kapustę, jabłka, mięsiwa itp. Tak ułożona zalewa się bulionem i pod przykrywą dusi ze dwie godziny, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy bigos już gotów, zrobić lekką zasmażkę z łyżki mąki i z dwóch łyżek masła, wymieszać, jeszcze podgotować i dać na półmisek. Bigos taki podaje się na śniadanie, a odgrzewany zyskuje na smaku.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Nowości
Gość papieża - Vladimir Volkoff
Gość papieża - Vladimir Volkoff

47,90 zł

szt.
Kontrakt - Vladimir Volkoff
Kontrakt - Vladimir Volkoff

29,90 zł

szt.
Witaj, Karolciu! - Maria Kruger
Witaj, Karolciu! - Maria Kruger

24,90 zł

szt.
Promocje
Biblia Pielgrzyma (czarny futerał, złocone brzegi, format oazowy)
Biblia Pielgrzyma (czarny futerał, złocone brzegi, format oazowy)

210,00 zł

Cena regularna: 229,00 zł

szt.
Biblia Papieska (format A4) złocone brzegi, DUŻA CZCIONKA, ryciny
Biblia Papieska (format A4) złocone brzegi, DUŻA CZCIONKA, ryciny

230,00 zł

Cena regularna: 250,00 zł

szt.
Biblia Tysiąclecia z ilustracjami ze zbiorów Muzeum Watykańskiego (granatowa)
Biblia Tysiąclecia z ilustracjami ze zbiorów Muzeum Watykańskiego (granatowa)

200,00 zł

Cena regularna: 225,00 zł

szt.
12 życiowych zasad. Antidotum na chaos - Jordan B. Peterson
12 życiowych zasad. Antidotum na chaos - Jordan B. Peterson

58,00 zł

Cena regularna: 64,00 zł

szt.
Mapy sensu. Architektura przekonań - 	 Jordan B. Peterson
Mapy sensu. Architektura przekonań - Jordan B. Peterson

89,00 zł

Cena regularna: 99,00 zł

szt.
Biała kalia - Magda Mrugalska
Biała kalia - Magda Mrugalska

20,00 zł

Cena regularna: 33,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl