Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.
Dostępność: brak towaru
62,00 zł
Kucharz wielkopolski - Marya Śleżańska (reprint wydania z 1892 r.)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kucharz Wielkopolski. Przepisy z Poznania i okolicy - Maria Śleżańska

Praktyczne przepisy z Poznania i okolic.
Dowiesz się, jak gotować jak prawdziwa gospodyni z Pyrlandii. Chociaż do ugotowania nie tylko ziemniaki.
Dostępność: brak towaru
31,80 zł
Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.
Dostępność: brak towaru
59,00 zł
Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Dostępność: brak towaru
33,00 zł
Kuchnia powojenna. Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)

Przedstawiamy reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r., z 329 przepisami kuchni powojennej
Dostępność: brak towaru
46,00 zł
Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski

Czesław radzi jak smacznie gotować, robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony.
- Rozdział pierwszy: zupy, sałatki, jarzyny na ciepło i zimno, chleby, chlebki i bułeczki, makarony, pierogi, zapiekanki, przystawki, mięso, ryby, ciasta i desery.
- Rozdział drugi: wędliny - produkcja własna.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia śląska - Marek Szołtysek

W książce znajdziesz opis bogatej tradycji śląskiego stołu
To oryginalna książka kucharska, gdzie przepisy pełne są zdjęć każdego etapu przyrządzania potrawy. Przeczytasz tutaj o śląskich serwetach, biksach, głodzie, świniobiciu, kropelniczce, świyncelniku, szpajzie, siemieniotce, kołoczu, dzikim szałocie, ciaper-kapuście, fazanie w galotach, no i oczywiście o śląskich kluskach, modryj kapuście, roladach...
Dostępność: brak towaru
37,50 zł
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules

Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2015!
Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan.
Dostępność: brak towaru
49,00 zł
Mąka i woda - Sabina Francuz

Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Miodolecznictwo. Porady i przepisy zdrowotne - Czekański Marek

Autorzy omawiają zalety poszczególnych miodów pod względem wartości odżywczych i leczniczych, podpowiadają, jaki rodzaj miodu najlepiej spożywać i jak go stosować w zależności od schorzenia. Omawiają również inne produkty pozyskiwane od pszczół, takie jak pyłek kwiatowy, nektar czy spadź oraz udzielają praktycznych informacji, jak dobrze ocenić jakość wyrobów pszczelich.
W książce znajdziemy też tradycyjne i sprawdzone receptury na wina i nalewki oraz przepisy na potrawy z wykorzystaniem miodu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani

Warto mieć tę książkę w domu i często do niej zaglądać! To także doskonały prezent na wiele okazji! Dania z klasztornych i monarszych stołów, inspiracja kuchnią ludową, niezwykłe postaci, fascynujące opowieści, niezapomniana kulinarna podróż. Wykwintne potrawy, propozycje dań na co dzień, które sprawią, że chwila stanie się świętem, a życie nabierze aromatu… Na zdrowie!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska

Reprint wydania z 1904 i 1908 roku. Dwa tomy w jednym woluminie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich

Użyteczna, zawierająca kilkaset sposobów wypróbowanych robienia z kartofel rożnych zup, jarzyn, potrawek, sałat, legumin, wypiekanek i innych przyrządzeń na stół; oraz użycie ich dla bydła, jako też do wyrobów piwa, wina, kawy, mydła, świec i innych potrzeb domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów.
Dostępność: brak towaru
27,50 zł
