Kulinaria, książki kucharskie

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Dostępność: duża ilość

Cena: 38,50 zł
szt.

Chleba naszego powszedniego... Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym

Chleba naszego powszedniego...  Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym
Chleba naszego powszedniego... Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym

Czytelnik znajdzie w tej książce setki oryginalnych przepisów prosto z klasztornej kuchni. Zawiera ona również opis najpopularniejszych roślin leczniczych i receptury ziołowych naparów na dziesiątki chorób, dania dla osób z wrażliwym żołądkiem, potrawy na cześć świętych i specjalne przepisy na dania z okazji uroczystości religijnych.

„Chleba naszego powszedniego...” to także wielka wyprawa po historii naszej europejskiej duchowości, wiary i tradycji, bez których nie byłoby także... europejskiej kuchni.

Dostępność: brak towaru

Cena: 51,00 zł

Do stołu podano KMP 4/2003

Do stołu podano KMP 4/2003
Do stołu podano KMP 4/2003

W czwartym numerze Kroniki Miasta Poznania z 2003 r. opisujemy czym, co i jak jedzono w Grodzie Przemysła w całej jego historii. Gdy dokładnie przyjrzymy się kolejnym tekstom, coraz bardziej zbliżającym nas do współczesności, z łatwością dostrzeżemy, że rodzaj spożywanych potraw nie zmienił się znowu tak bardzo, prawdziwa rewolucja nastąpiła natomiast w dziedzinie naczyń i narzędzi, przy pomocy których potrawy te przyrządzano, a następnie zjadano. Bezsprzecznie najważniejszą zmianą w tym względzie było pojawienie się widelca, przedmiotu zdawałoby się istniejącego od zawsze. A to nieprawda, "widełkami" posługujemy się stosunkowo krótko, bo dopiero od XVI wieku. Pewnie trudniej było go wystrugać z drewna, jak łyżkę, talerz lub kubek. Jest jednak jeden taki moment w historii polskiego jadłospisu, który miał szczególne znaczenie dla poznaniaków i na kolejne stulecia zjednoczył ich i wyodrębnił z reszty społeczeństwa. Było to wówczas, gdy na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, początkowo jako roślina ozdobna, co pragmatycznych mieszkańców Poznania mniej interesowało, a później jako produkt żywnościowy, który pokochali bezgranicznie i tak już pozostało. Poznaniak zrobi z pyr wszystko, nawet budyń i tort.

Dostępność: brak towaru

Cena: 17,00 zł

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 65,00 zł
szt.

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk
Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 24,90 zł
szt.

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska
Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Kresy wschodnie są krainą niemalże magiczną - także kulinarnie. Do dziś krążą wśród gospodyń domowych stare przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską i tatarską, stale udoskonalane i dostosowywane do współczesnych realiów. Warto spróbować niezwykłego smaku blinów, cepelinów, kołdunów, rejbaków, kindziuka i wielu innych potraw. Kuchnia bez szaleństw, ale za to z przeogromnym bogactwem zdrowia!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 34,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Promocje
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl