Kulinaria, książki kucharskie

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Dostępność: duża ilość

Cena: 38,50 zł
szt.

Chleb - Tomasz Deker

Chleb - Tomasz Deker
Chleb - Tomasz Deker

Przedstawiamy książkę o tym, jak upiec chleb we własnym domu w asyście dzieci i ku zdrowiu całej rodziny.

Moda na własnoręczne wypieki jest coraz większa. Jednym z jej propagatorów jest Tomasz Deker – cukiernik, który w swojej książce pokazuje, że aby upiec własny chleb nie potrzebujemy specjalistycznej aparatury, ani lat doświadczenia.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 44,00 zł
szt.

Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski

Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski
Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski

Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 31,95 zł
szt.

Chleba naszego powszedniego... Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym

Chleba naszego powszedniego...  Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym
Chleba naszego powszedniego... Receptury klasztorów i opactw. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym

Czytelnik znajdzie w tej książce setki oryginalnych przepisów prosto z klasztornej kuchni. Zawiera ona również opis najpopularniejszych roślin leczniczych i receptury ziołowych naparów na dziesiątki chorób, dania dla osób z wrażliwym żołądkiem, potrawy na cześć świętych i specjalne przepisy na dania z okazji uroczystości religijnych.

„Chleba naszego powszedniego...” to także wielka wyprawa po historii naszej europejskiej duchowości, wiary i tradycji, bez których nie byłoby także... europejskiej kuchni.

Dostępność: brak towaru

Cena: 51,00 zł

Do stołu podano KMP 4/2003

Do stołu podano KMP 4/2003
Do stołu podano KMP 4/2003

W czwartym numerze Kroniki Miasta Poznania z 2003 r. opisujemy czym, co i jak jedzono w Grodzie Przemysła w całej jego historii. Gdy dokładnie przyjrzymy się kolejnym tekstom, coraz bardziej zbliżającym nas do współczesności, z łatwością dostrzeżemy, że rodzaj spożywanych potraw nie zmienił się znowu tak bardzo, prawdziwa rewolucja nastąpiła natomiast w dziedzinie naczyń i narzędzi, przy pomocy których potrawy te przyrządzano, a następnie zjadano. Bezsprzecznie najważniejszą zmianą w tym względzie było pojawienie się widelca, przedmiotu zdawałoby się istniejącego od zawsze. A to nieprawda, "widełkami" posługujemy się stosunkowo krótko, bo dopiero od XVI wieku. Pewnie trudniej było go wystrugać z drewna, jak łyżkę, talerz lub kubek. Jest jednak jeden taki moment w historii polskiego jadłospisu, który miał szczególne znaczenie dla poznaniaków i na kolejne stulecia zjednoczył ich i wyodrębnił z reszty społeczeństwa. Było to wówczas, gdy na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, początkowo jako roślina ozdobna, co pragmatycznych mieszkańców Poznania mniej interesowało, a później jako produkt żywnościowy, który pokochali bezgranicznie i tak już pozostało. Poznaniak zrobi z pyr wszystko, nawet budyń i tort.

Dostępność: brak towaru

Cena: 17,00 zł

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 65,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl