Kucharz wielkopolski - Marya Śleżańska (reprint wydania z 1892 r.)
Dostępność: brak towaru
57,50 zł
Kucharz Wielkopolski. Przepisy z Poznania i okolicy - Maria Śleżańska
Praktyczne przepisy z Poznania i okolic.
Dowiesz się, jak gotować jak prawdziwa gospodyni z Pyrlandii. Chociaż do ugotowania nie tylko ziemniaki.
Dostępność: brak towaru
31,80 zł
Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz
Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)
Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.
Dostępność: brak towaru
59,00 zł
Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Dostępność: brak towaru
33,00 zł
Kuchnia powojenna. Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)
Przedstawiamy reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r., z 329 przepisami kuchni powojennej
Dostępność: brak towaru
46,00 zł
Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski
Czesław radzi jak smacznie gotować, robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony.
- Rozdział pierwszy: zupy, sałatki, jarzyny na ciepło i zimno, chleby, chlebki i bułeczki, makarony, pierogi, zapiekanki, przystawki, mięso, ryby, ciasta i desery.
- Rozdział drugi: wędliny - produkcja własna.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia śląska - Marek Szołtysek
W książce znajdziesz opis bogatej tradycji śląskiego stołu
To oryginalna książka kucharska, gdzie przepisy pełne są zdjęć każdego etapu przyrządzania potrawy. Przeczytasz tutaj o śląskich serwetach, biksach, głodzie, świniobiciu, kropelniczce, świyncelniku, szpajzie, siemieniotce, kołoczu, dzikim szałocie, ciaper-kapuście, fazanie w galotach, no i oczywiście o śląskich kluskach, modryj kapuście, roladach...
Dostępność: brak towaru
37,50 zł
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules
Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2015!
Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan.
Dostępność: brak towaru
49,00 zł
Mąka i woda - Sabina Francuz
Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Miodolecznictwo. Porady i przepisy zdrowotne - Czekański Marek
Autorzy omawiają zalety poszczególnych miodów pod względem wartości odżywczych i leczniczych, podpowiadają, jaki rodzaj miodu najlepiej spożywać i jak go stosować w zależności od schorzenia. Omawiają również inne produkty pozyskiwane od pszczół, takie jak pyłek kwiatowy, nektar czy spadź oraz udzielają praktycznych informacji, jak dobrze ocenić jakość wyrobów pszczelich.
W książce znajdziemy też tradycyjne i sprawdzone receptury na wina i nalewki oraz przepisy na potrawy z wykorzystaniem miodu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani
Warto mieć tę książkę w domu i często do niej zaglądać! To także doskonały prezent na wiele okazji! Dania z klasztornych i monarszych stołów, inspiracja kuchnią ludową, niezwykłe postaci, fascynujące opowieści, niezapomniana kulinarna podróż. Wykwintne potrawy, propozycje dań na co dzień, które sprawią, że chwila stanie się świętem, a życie nabierze aromatu… Na zdrowie!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Reprint wydania z 1904 i 1908 roku. Dwa tomy w jednym woluminie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów.
Dostępność: brak towaru
27,50 zł
Pieczywo domowe - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Reprint oryginału wydanego w 1928 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: chleba (jasnego i ciemnego), bułek i słodkich rozmaitości. Wydanie broszurowe.
Znajdują się tu przepisy na m.in. chleb, chleb żytni, razowy; chleb z kartoflami, chleb na serwatce, suchary żytnie, postne, bułki postne, bułki postne na oliwie, bułki bez jaj i masła, bułki parzone, bez jaj i masła, bułki wiejskie, codzienne, strucle maślane, strucle orzechowe, rogaliki, sucharki, obwarzanki, baby, rurki z kremem i wiele, wiele innych.
Dostępność: brak towaru
18,00 zł
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Maciej Mizerka, Tomasz Kaźmierowski, Artur Paszczak
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Producenci