Kulinaria, książki kucharskie

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Kucharz Wielkopolski. Przepisy z Poznania i okolicy - Maria Śleżańska

Kucharz Wielkopolski. Przepisy z Poznania i okolicy - Maria Śleżańska
Kucharz Wielkopolski. Przepisy z Poznania i okolicy - Maria Śleżańska

Praktyczne przepisy z Poznania i okolic.

Dowiesz się, jak gotować jak prawdziwa gospodyni z Pyrlandii. Chociaż do ugotowania nie tylko ziemniaki.

Dostępność: brak towaru

Cena:

31,80 zł

Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz

Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz
Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

41,50 zł

szt.

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)
Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.

Dostępność: brak towaru

Cena:

59,00 zł

Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski
Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

Dostępność: brak towaru

Cena:

33,00 zł

Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski

Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski
Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski

Czesław radzi jak smacznie gotować, robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony.

  • Rozdział pierwszy: zupy, sałatki, jarzyny na ciepło i zimno, chleby, chlebki i bułeczki, makarony, pierogi, zapiekanki, przystawki, mięso, ryby, ciasta i desery.
  • Rozdział drugi: wędliny - produkcja własna.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

47,50 zł

szt.

Kuchnia śląska - Marek Szołtysek

Kuchnia śląska - Marek Szołtysek
Kuchnia śląska - Marek Szołtysek

W książce znajdziesz opis bogatej tradycji śląskiego stołu

To oryginalna książka kucharska, gdzie przepisy pełne są zdjęć każdego etapu przyrządzania potrawy. Przeczytasz tutaj o śląskich serwetach, biksach, głodzie, świniobiciu, kropelniczce, świyncelniku, szpajzie, siemieniotce, kołoczu, dzikim szałocie, ciaper-kapuście, fazanie w galotach, no i oczywiście o śląskich kluskach, modryj kapuście, roladach...

Dostępność: brak towaru

Cena:

37,50 zł

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne -  Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

140,00 zł

szt.

Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

37,50 zł

szt.

Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules

Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules
Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules

Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2015!

Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan.

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,00 zł

Mąka i woda - Sabina Francuz

Mąka i woda - Sabina Francuz
Mąka i woda - Sabina Francuz

Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

45,50 zł

szt.

Miodolecznictwo. Porady i przepisy zdrowotne - Czekański Marek

Miodolecznictwo. Porady i przepisy zdrowotne - Czekański Marek
Miodolecznictwo. Porady i przepisy zdrowotne - Czekański Marek

Autorzy omawiają zalety poszczególnych miodów pod względem wartości odżywczych i leczniczych, podpowiadają, jaki rodzaj miodu najlepiej spożywać i jak go stosować w zależności od schorzenia. Omawiają również inne produkty pozyskiwane od pszczół, takie jak pyłek kwiatowy, nektar czy spadź oraz udzielają praktycznych informacji, jak dobrze ocenić jakość wyrobów pszczelich.

W książce znajdziemy też tradycyjne i sprawdzone receptury na wina i nalewki oraz przepisy na potrawy z wykorzystaniem miodu.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

29,90 zł

szt.

Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani

Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani
Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani

Warto mieć tę książkę w domu i często do niej zaglądać! To także doskonały prezent na wiele okazji! Dania z klasztornych i monarszych stołów, inspiracja kuchnią ludową, niezwykłe postaci, fascynujące opowieści, niezapomniana kulinarna podróż. Wykwintne potrawy, propozycje dań na co dzień, które sprawią, że chwila stanie się świętem, a życie nabierze aromatu… Na zdrowie!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

75,00 zł

szt.

Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska

Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska

Reprint wydania z 1904 i 1908 roku. Dwa tomy w jednym woluminie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

75,00 zł

szt.

Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich

Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich
Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich

Użyteczna, zawierająca kilkaset sposobów wypróbowanych robienia z kartofel rożnych zup, jarzyn, potrawek, sałat, legumin, wypiekanek i innych przyrządzeń na stół; oraz użycie ich dla bydła, jako też do wyrobów piwa, wina, kawy, mydła, świec i innych potrzeb domowych.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

42,00 zł

szt.

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów.

Dostępność: brak towaru

Cena:

27,50 zł

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl