365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)
Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku.
Dostępność: brak towaru
69,00 zł
599 i Pestka. Miłość cichociemnego i żołnierki Andersa - Dorota Pawlak
Autorka, Dorota Pawlak podjęła się opisania losów swojej cioci, żołnierki II-go Korpusu generała Andersa oraz losów jej późniejszego męża por. Romana Franczaka, wyszkolonego na Cichociemnego w najtrudniejszym i najbardziej skomplikowanym okresie historii Polski, w trakcie II wojny światowej. Pokazała atmosferę codzienności polskich żołnierzy w Wielkiej Brytanii oraz w Armii gen. Andersa.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)
Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Bartnictwo, czyli hodowla pszczół dla zysku. Tom I i II - Teofil Ciesielski (reprint wydania z 1901 r.)
Reprint oryginału z 1901 r., dwa tomy w jednym woluminie. Tom I – „Przyroda pszczół” zawiera informacje o historii, życiu i anatomii pszczoły, sposobach użycia miodu i innych produktów pszczelarskich oraz o istotach wrogich pszczołom. Tom II – „Gospodarka w pasiece” dotyczy urządzania pasiek i uli, narzędzi i przyborów potrzebnych do utrzymania pasiek oraz pielęgnacji pszczół w różnych porach roku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Budownictwo drzewne i wyroby z drzewa w dawnej Polsce
Książka opatrzona jest dwustronicowym wstępem napisanym przez autora. Tom pierwszy zawiera 383 strony. Tom drugi to tylko 192 strony, ponieważ śmierć autora zatrzymała pracę przy encyklopedii na literze "L". Oba tomy wydane są w jednym woluminie.
Praca ta jest alfabetycznym spisem licznych i wspaniałych przykładów budownictwa drewnianego w dawnej Polsce " na jej kartach prezentowane są obiekty z Podlasia, Mazowsza, Litwy, Żmudzi, z pogranicza Podola i Wołoszczyzny, z Galicji, z Czerwonej Rusi, Poznańskiego, Grodzieńszczyzny i innych regionów. Autor opisuje także nieistniejące już obiekty z terenów Litwy, Podlasia, Mazowsza, Lubelszczyzny, Ukrainy, Żmudzi, Ziemi Sandomierskiej, Opatowskiej, Radomskiej itd.
Z. Gloger przedstawia w swojej książce dawne cerkwie drewniane, stare domy, chaty, dwory szlacheckie, pałace, stare pomniki przyrody, dzwonnice, kościoły, lamusy, krzesła, krzyże, kufry etc. Łącznie księga zawiera około 550 zdjęć, rysunków i rycin (m.in. świetne rysunki Z. Glogera oraz ryciny wg Jana Matejki).
Jest to praca o wyjątkowej wartości naukowej (etnograficznej i historycznej) z uwagi na fakt, iż większość prezentowanych obiektów nie przetrwała do naszych czasów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Compendium Medicum Auctum. To iest krotkie zebranie i opisanie chorob, ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia - Apolinary Wieczorkowicz (reprint oryginału z 1798 r.)
Compendium medicum auctum to iest: krotkie zebranie i opisanie chorob ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia także rożnych sposobow robienia Wodek, Oleykow, Julepow, Syrupow, Konfitur, Maści, Plastrow, i rożnych osobliwych rzeczy, na siedem traktatow rozdzielone, i teraz przez tegoż Autora z errorow drukarskich wyczyszczone. Z przydatkiem osobliwych Chorob, tak Męskich, iako i Białogłowskich, i Dziecinnych. Dla większey wygody ludzkiey przedrukowane.
Reprint oryginału z 1798 roku. Dzieło to nieznanego autora jest przypisywane Apolinaremu Wieczorkowiczowi (1661-1728) jako jedna z czterech prac, które opublikował anonimowo. Wieczorkowicz dokonał wyboru i przysposobił do druku wiedzę 20 wybitnych eskulapów europejskich, których nazwiska wypisane są zaraz za stroną tytułową. Na końcu książki znajduje się indeks rzeczowy, bardzo pomocny przy korzystaniu z dzieła naukowego. Sam Apolinary Wieczorkowicz w 1680 r. wstąpił do zakonu franciszkańskiego, choć nie przyjął nigdy święceń kapłańskich. Działał w licznych klasztorach w ówczesnej Polsce oraz na Górnym Śląsku jako brat zakonny.
Dostępność: brak towaru
86,00 zł
Czy mamy polską architekturę? - szcześcioksiąg o architekturze polskiej - Stefan Szyller
Stefan Szyller (1857-1933) był jednym z najwybitniejszych i najbardziej wziętych architektów polskich na przełomie wieków XIX i XX. Gorąco miłując wszystko, co polskie, we wszystkich niemal budowlach swoich wprowadzał motywy polskiego odrodzenia i baroku. W pracach swych, ogłoszonych drukiem: O attykach polskich i wklęsłych dachach; Nie zatracajmy charakteru chaty polskiej; W obronie budownictwa drzewnego; Czy mamy polską architekturą; Tradycja budownictwa ludowego w architekturze polskiej; Jak odbudować wieś polską, udowadnia pochodzenie architektury polskiej od prastarej ciesiołki słowiańskiej, nieznanej u innych narodów, tworzącej czysto polskie bryły architektoniczne i swoiste zdobnictwo.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dokładna praktyczna nauka dla pasieczników -Julian Lubieniecki
Tom I, II, i III w jednym woluminie (współoprawne) . Liczne drzeworyty w tekście.
Dostępność: brak towaru
85,00 zł
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)
Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Dostępność: brak towaru
18,00 zł