Producent
- ABC (1)
- Astrum (2)
- Bernardinum (1)
- Buchmann (2)
- Czarne (1)
- Dom Wydawniczy PWN (2)
- Esprit (1)
- Esteri (1)
- Filo (1)
- Graf-ika (22)
- Hanami (1)
- Jedność (2)
- Księży Młyn (1)
- Muza (1)
- Olesiejuk (1)
- Pascal (1)
- Prószyński (2)
- Publicat (1)
- Region (1)
- Ridero (1)
- Sowa (1)
- Wydawnictwo AA (2)
- Wydawnictwo Literackie (2)
- Wydawnictwo RM (1)
- Wysoki Zamek (1)
- Zeta Ars (1)
- Znak (3)
- Zwierciadło (1)
- Zysk i S-ka (1)
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Uniwersalna książka kucharska - Maria Ochorowicz-Monatowa (reprint wydania z początku XX wieku)
Reprint wydania z początku XX wieku.
Maria Ochorowicz-Monatowa to najgłośniejsza polska autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, godna następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przez dziesięciolecia jej Uniwersalna książka kucharska służyła w wielu domach. Do dziś jej przepisy inspirują miłośników tradycyjnej polskiej kuchni – smaków zdrowych i domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Na zdrowie! Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia (w etui) - Francesco Padovani
Warto mieć tę książkę w domu i często do niej zaglądać! To także doskonały prezent na wiele okazji! Dania z klasztornych i monarszych stołów, inspiracja kuchnią ludową, niezwykłe postaci, fascynujące opowieści, niezapomniana kulinarna podróż. Wykwintne potrawy, propozycje dań na co dzień, które sprawią, że chwila stanie się świętem, a życie nabierze aromatu… Na zdrowie!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)
Prawie 1100 przepisów dań i porad, umożliwiających umiejętne prowadzenie kuchni smacznej i taniej, wedle zasad na długoletnim doświadczeniu opartym. Jak autorka pisze „same przepisy i tu jak wszędzie pozostaną martwą literą, którą ożywić i należycie zastosować tylko dobra i energiczna gospodyni potrafi”.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Reprint wydania z 1904 i 1908 roku. Dwa tomy w jednym woluminie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi
Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)
Wznowienie z oryginału wydanego w 1929 roku.
Wielka Ilustrowana Książka Kucharska z Wielobarwnemi Ilustracjami.
Obejmuje trzy kuchnie: Polską, Litewską i Rosyjską ze swemi specyficznemi potrawami.
Wzory nakrycia stołów z rysunkiem. Garnirowania półmisków. Plany budowy wygodnego mieszkania dla siebie - na domki same w sobie. Naczynia kuchenne. Najwykwintniejsze zastawy stołowe i herbaciane. Czyszczenie kuchennych naczyń i sreber stołowych.
Pranie bielizny. Czyszczenie odzieży.
Wreszcie najoszczędniejsze wykorzystanie posiadanych produktów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)
Poradnik kulinarnym, kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin