Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk

Dostępność: brak towaru
Cena: 27,50 zł 27.50
Cena w innych sklepach: 29,90 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

Autor:  Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo:  Zysk i S-ka
Rok wydania:  2016
Oprawa:  miękka
Liczba stron:  352
Format:  14.5 x 20.5 cm
Numer ISBN:  978-83-7785-973-5

 

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów.
Dowiemy się zatem, jak powstawały likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum, które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzano. Krok po kroku poznamy procesy ich wytwarzania wraz z opisem służących do tego profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój.
Książkę wzbogacają praktyczne porady i autorskie przepisy Hieronima Błażejaka – mistrza w sztuce sporządzania nalewek, laureata wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie, a także informacje, jak poprawnie degustować nalewki.

Andrzej Fiedoruk – urodził się w 1957 r. w Białymstoku. Socjolog i historyk, którego pasją jest historia pokarmów i obyczajów żywieniowych. Debiutował Kuchnią podlaską w recepturach i rozhoworach opisaną. Autor kilkudziesięciu książek, m.in. Kuchni podlaskiej (2006), Kuchni kresowej (2008), Kuchni lwowskiej (2010), Kresowego tygla kulinarnego. Kuchni białoruskiej (2010) i Prywatnych smaków PRL-u (2011). W 2006 roku ukazała się jego pierwsza próba prozatorska pt. Białostockie smaki. Na antenie Polskiego Radia Białystok, w cyklu gawęd "Kipi kasza, kipi groch", prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl