Kuchnia powojenna. Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Autor: | Elżbieta Kiewnarska | |
Wydawnictwo: | Graf-ika | |
Rok wydania: | 2019 | |
Oprawa: | twarda | |
Liczba stron: | 140 | |
Format: | 14.5 x 20.0 cm | |
Numer ISBN: | 978-83-65602-64-0 |
Przedstawiamy reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r., z 329 przepisami kuchni powojennej
Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki „drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównaniu z zarobkami robotników, zarobki inteligencji”. Młode, ba nieraz i starsze gosposie muszą się często odwoływać do książki kucharskiej – a książki wszystkie pisane i wydane przed wojną, w czasach wielkiej obfitości i taniości produktów, dają potrawy bardzo smaczne wprawdzie, lecz zupełnie niedostępne ze względu na ilości potrzebnych do ich wykonania produktów i, co zatem idzie, koszt ich przyrządzenia. Nie będzie to uniwersytet dla tych pań, które się na kuchni już znają, lecz zwykła szkoła powszechna dla młodych, niedoświadczonych gospodyń, dająca te wiadomości, jakie każda kucharka posiadać powinna".
Opinie o produkcie (0)
