Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Kulinaria, książki kucharskie
76
PLN
Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )
Cena: 76,00 zł
Cena netto: 72,38 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

8D71-7197A

Producent:
Graf-ika
Autor:  Teslar Antoni
Wydawnictwo:  Graf-ika
Rok wydania: 2009
Oprawa: tworzywo
Liczba stron: 348
Format: 15.5 x 19.7 cm
Numer ISBN: 978-83-61889-00-7

 

Reprint wydania z 1910 r. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych wraz z przykładami z „przednich rautów” i balów z życia wyższych sfer.

Produkty powiązane

Ilustrowany Kucharz Krakowski - Marya Gruszecka Ilustrowany Kucharz Krakowski - Marya Gruszecka

Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.

Cena: 72,00 zł

Jedyne Praktyczne Przepisy - Lucyna Ćwierczakiewicz Jedyne Praktyczne Przepisy - Lucyna Ćwierczakiewicz

Książka znanej autorki - Jedyne Praktyczne Przepisy - zawiera przepisy a także porady jak przyrządzić pyszne konfitury, marynaty, wina oraz ciasta.

Cena: 42,00 zł

Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka

Reprint tej XIX-wiecznej cenionej książki kucharskiej przybliża tradycyjną kuchnię polską. Jak opisuje zawartość sama autorka: „książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych deserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu”.

Cena: 69,90 zł

Kuchenny Kredens. Przepisy polskiej kuchni przedwojennej - Monika Śmigielska Kuchenny Kredens. Przepisy polskiej kuchni przedwojennej - Monika Śmigielska

Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem.

Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej.

Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę.

Cena: 36,50 zł

Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

Cena: 33,00 zł

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Książka zawiera przepisy znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz z dyspozycją obiadową na poszczególne miesiące.

Cena: 50,00 zł

365 obiadów za 5 zł. Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Reprint oryginałów wydanych w roku 1860 i 1908. Dwa tomy w jednym woluminie 365 obiadów za 5 zł. Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Reprint oryginałów wydanych w roku 1860 i 1908. Dwa tomy w jednym woluminie

Baby, placki i mazurki to praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, kucharka, o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna.

Cena: 89,00 zł

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Cena: 38,50 zł

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.) Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Cena: 65,00 zł

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Kresy wschodnie są krainą niemalże magiczną - także kulinarnie. Do dziś krążą wśród gospodyń domowych stare przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską i tatarską, stale udoskonalane i dostosowywane do współczesnych realiów. Warto spróbować niezwykłego smaku blinów, cepelinów, kołdunów, rejbaków, kindziuka i wielu innych potraw. Kuchnia bez szaleństw, ale za to z przeogromnym bogactwem zdrowia!

Cena: 34,00 zł

Nauka robienia piwa - Alex Chodkiewicz Nauka robienia piwa - Alex Chodkiewicz

Jest to opisana skrupulatnie i wyczerpująco historia powstawania piwa jako napoju. Podzielona została na dwie części. W pierwszej z nich hrabia Chodkiewicz podaje wszystko co wiąże się z teorią robienia piwa zgodnie z praktyką, część ta zawiera rozdziały opisujące wymagania co do osób robiących piwo, jak tworzyć słody, jak rozpuszczać je w wodzie i jak za pomocą fermentacji zamieniać pierwiastek cukrowy na piwo. Bardzo dokładnie i z uzupełnieniem tabeli z wyliczeniami niezbędnymi do produkcji piwa podane zostały zasady tworzenia tego napoju, które będą koniecznymi umiejętnościami dla piwowara.

W drugiej części autor podaje stricte praktyczne opisy jak stworzyć Piwnię czyli Browar wraz z niezbędnymi narzędziami. Zawarte są w niej szczegółowe opisy warunków budowy i zakładania browaru wraz z tablicami przedstawiającymi rozmieszczenie sprzętów i urządzeń.

Cena: 38,00 zł

Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich

Użyteczna, zawierająca kilkaset sposobów wypróbowanych robienia z kartofel rożnych zup, jarzyn, potrawek, sałat, legumin, wypiekanek i innych przyrządzeń na stół; oraz użycie ich dla bydła, jako też do wyrobów piwa, wina, kawy, mydła, świec i innych potrzeb domowych.

Cena: 49,00 zł

Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska - Andrzej Fiedoruk Andrzej Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska - Andrzej Fiedoruk Andrzej

Swój codzienny jadłospis możemy wzbogacić potrawami kuchni innych narodów, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia sąsiadów, mocno osadzona w historii Polski, kuchnia zagubiona w dawnych kresowych dworkach szlacheckich, mieszczańskich jadalniach i okopcona sadzą włościańskich pieców. Taki jest kresowy tygiel kulinarny. Może nie tak wyraźny jak kuchnie narodowe, ale realny, wystarczy tylko uważnie się przyjrzeć kulturze poszczególnych narodów, które ją budowały. Jest ona istotą kuchni pogranicza, zróżnicowana, ale i jednorodna, jednoznacznie łatwa do zidentyfikowania.
Zapraszamy więc wszystkich, którym nieobce są rozkosze poszukiwania smaków, na kulinarną wyprawę na Kresy.

Cena: 27,90 zł

Kuchnia podlaska - Andrzej Fiedoruk Kuchnia podlaska - Andrzej Fiedoruk

Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi – tak jak i ona – dzikiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom” nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru.

Cena: 25,50 zł

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna i Paweł Lis Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna i Paweł Lis

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Cena: 57,90 zł

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

Cena: 20,00 zł

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,) Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Cena: 72,90 zł

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.) Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.

Cena: 63,50 zł

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy od home.pl