Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Autor: | Wielądko Wojciech | |
Wydawnictwo: | Graf-ika | |
Rok wydania: | 2009 | |
Oprawa: | tworzywo | |
Liczba stron: | 460 | |
Format: | 14.0 x 21.0 cm | |
Numer ISBN: | 978-83-61889-16-8 |
Reprint oryginału z 1786 r. Pełny tytuł Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu, Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka.
Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.
Opinie o produkcie (0)
