Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Dostępność: brak towaru
Cena: 62,00 zł 62.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Graf-ika
Kod produktu: 7D8A-59276

Opis

Autor:  Wielądko Wojciech
Wydawnictwo:  Graf-ika
Rok wydania: 2009
Oprawa: tworzywo
Liczba stron: 460
Format: 14.0 x 21.0 cm
Numer ISBN: 978-83-61889-16-8

 

Reprint oryginału z 1786 r. Pełny tytuł Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu, Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka.

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl