Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka (reprint wydania z 1913 r.)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 59,00 zł 59.00
Cena w innych sklepach: 69,00 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Volumina
Kod produktu: 3556-1344E

Opis

Autor:  Wincentyna Zawadzka
Wydawnictwo:  Volumina.pl
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 582
Format: 240 x 170 x 42 mm

 

ostatnie egzemplarze - zapytaj o dostępność!

 

Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej.

Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku.

Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów...

Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.


Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.

 

Spis treści:

  1. Zupy
  2. Rozmaite dodatki do zup
  3. Sosy
  4. Jarzyny
  5. Potrawy mięsne
  6. O przyrządzaniu wszelkiego ptastwa domowego i dzikiego, tak do gotowania, jako i pieczenia
  7. Ryby rozmaite
  8. Przyrządzanie pasztetów
  9. Potrawy zimne mięsne i rybne
  10. Budynie, melszpejzy, leguminy
  11. Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni
  12. Kiszki, kołdunki, kasze, makarony, łazanki, strudle itp.
  13. Wafle, andruty, ciasta smażone w maśle lub tłustości, bliny ruskie, pyzy itp.
  14. Ciasta słodkie cukiernicze, wielkie i drobne deserowe, oraz do czekolady, kawy, herbaty itp.
  15. Ciasta drożdżowe
  16. Lody, granito, kremy, zefiry, galarety, blanc-manger, moskowita, kompoty, kisielki, mleczka i inne potrawy deserowe z mleka
  17. Konfitury, galarety, powidła, soki, syropy, cedry i sorbety
  18. Marcepany, pierniczki, cukierki, suche konfitury, konserwy na zimę
  19. Marynowane sałaty i różne przepisy apteczkowe
  20. Rozmaite domowe napoje
  21. Chleb

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl