Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 71,00 zł

Cena regularna:

71.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Cena w innych sklepach: 79,90 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Filo
Kod produktu: A6ED-4957C

Opis

Autor:  Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Wydawnictwo:  Filo
Rok wydania: 2022
Oprawa: twarda wypełniona gąbką
Liczba stron: 320
Format: 20x27.5 cm
Numer ISBN: 978-83-62903-68-9

Kulinarna książka 2013 roku wg prestiżowego OFM (Observer Food Monthly)

Na kartkach Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.

Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.

Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W "Jerozolimie" połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.

Czy talerz dobrego hummusu może wyciszyć spory na Bliskim Wschodzie? Autorzy przepięknie wydanej kolekcji 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej naprawdę wierzą, że jest to możliwe. W samym sercu dań Yotama i Sami’ego leży ich rodzinne miasto – Jerozolima. Obaj urodzili się tam, w tym samym roku, Sami we wschodniej arabskiej części, a Yotam w żydowskiej zachodniej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko język, ale również historia i pasja do gotowania. Dziś prowadzą razem cztery restauracje, mieszając swoje żydowskie i arabskie kulinarne dziedzictwa.

„Jerozolima” jest wynikiem ich eksperymentów, a jednocześnie bardzo osobistą podróżą sentymentalną do rodzinnego miasta. W książce znajdują się przepisy na klasyczne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, ale też cała masa mniej znanych przepisów kuchni zamieszkujących stolicę Izraela muzułmańskich, żydowskich, chrześcijańskich i protestanckich społeczności.

Ten kulturowy tygiel, w połączeniu z śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie. Od zup (pikantna frikkeh z klopsikami), przez mięsa i ryby (kurczak z karmelizowaną cebulą i kardamonowym ryżem, dorada z harissą i wodą różaną), warzywa i sałatki (pikantna sałatka z buraka, pora i orzechów włoskich), ziarna i strączki (ryż z szafranem, owocami berberysu i pistacjami), aż do ciast i deserów (ciasno z klementynek i syropu migdałowego), każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl