Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ilustrowany Kucharz Krakowski - Marya Gruszecka

Kulinaria, książki kucharskie
72
PLN
Ilustrowany Kucharz Krakowski - Marya Gruszecka
Cena: 72,00 zł
Cena netto: 68,57 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

78DD-511B6

Producent:
Graf-ika
Autor:  Gruszecka Maria
Wydawnictwo:  Graf-ika
Rok wydania: 2013
Oprawa: twarda
Liczba stron: 458
Format: 15.5 x 21.7 cm
Numer ISBN: 978-83-61889-65-6

 

Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.

Produkty powiązane

Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich

Użyteczna, zawierająca kilkaset sposobów wypróbowanych robienia z kartofel rożnych zup, jarzyn, potrawek, sałat, legumin, wypiekanek i innych przyrządzeń na stół; oraz użycie ich dla bydła, jako też do wyrobów piwa, wina, kawy, mydła, świec i innych potrzeb domowych.

Cena: 49,00 zł

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Cena: 38,50 zł

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.) Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Cena: 65,00 zł

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Kresy wschodnie są krainą niemalże magiczną - także kulinarnie. Do dziś krążą wśród gospodyń domowych stare przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską i tatarską, stale udoskonalane i dostosowywane do współczesnych realiów. Warto spróbować niezwykłego smaku blinów, cepelinów, kołdunów, rejbaków, kindziuka i wielu innych potraw. Kuchnia bez szaleństw, ale za to z przeogromnym bogactwem zdrowia!

Cena: 34,00 zł

Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski Kuchnia na plebanii. 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń - Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

Cena: 33,00 zł

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Książka zawiera przepisy znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz z dyspozycją obiadową na poszczególne miesiące.

Cena: 50,00 zł

365 obiadów za 5 zł. Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Reprint oryginałów wydanych w roku 1860 i 1908. Dwa tomy w jednym woluminie 365 obiadów za 5 zł. Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Reprint oryginałów wydanych w roku 1860 i 1908. Dwa tomy w jednym woluminie

Baby, placki i mazurki to praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, kucharka, o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna.

Cena: 89,00 zł

Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka

Reprint tej XIX-wiecznej cenionej książki kucharskiej przybliża tradycyjną kuchnię polską. Jak opisuje zawartość sama autorka: „książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych deserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu”.

Cena: 71,50 zł

Jedyne Praktyczne Przepisy - Lucyna Ćwierczakiewicz Jedyne Praktyczne Przepisy - Lucyna Ćwierczakiewicz

Książka znanej autorki - Jedyne Praktyczne Przepisy - zawiera przepisy a także porady jak przyrządzić pyszne konfitury, marynaty, wina oraz ciasta.

Cena: 42,00 zł

Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka Kucharka litewska - Wincentyna Zawadzka

Reprint tej XIX-wiecznej cenionej książki kucharskiej przybliża tradycyjną kuchnię polską. Jak opisuje zawartość sama autorka: „książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych deserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu”.

Cena: 69,90 zł

Kuchenny Kredens. Przepisy polskiej kuchni przedwojennej - Monika Śmigielska Kuchenny Kredens. Przepisy polskiej kuchni przedwojennej - Monika Śmigielska

Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem.

Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej.

Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę.

Cena: 36,50 zł

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. ) Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Reprint wydania z 1910 r. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych wraz z przykładami z „przednich rautów” i balów z życia wyższych sfer.

Cena: 76,00 zł


Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,) Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Cena: 72,90 zł

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.) Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.

Cena: 63,50 zł

Praktyczny kucharz warszawski - reprint wydania z 1895 r. Praktyczny kucharz warszawski - reprint wydania z 1895 r.

Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc dwieście przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że książka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu.

Praktyczny kucharz z pewnością będzie bardzo dobrym pomysłem na elegancki prezent z okazji ślubu lub urodzin.

Cena: 56,00 zł

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.) Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Cena: 73,90 zł

Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty - Maria Iwaszkiewicz

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Cena: 47,90 zł

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy od home.pl