Kulinaria, książki kucharskie

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Z podróży po Polsce i świecie często przywozimy wspomnienia potraw. Smakujemy doskonałe dania, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji poznać. Chwalimy też często kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni wzbogacone o kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów.

Autorka obszernie (choć z przymrużeniem oka) przybliża w niej, m.in. kuchnię mniejszości narodowych oraz regionalne produkty, opowiada o polskich kultowych słodyczach i najsłynniejszych bazarach. Znalazły się tu również ciekawostki o historii polskiej kuchni, kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W książce nie brakuje też rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak krzyżówka, kulinarny quiz oraz gra planszowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

59,90 zł

szt.

Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)

Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)
Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)

Praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów, marynart itp. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych. 114 rysunków w tekście.

Dostępność: brak towaru

Cena:

67,00 zł

Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)

Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)
Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)

Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu.

Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

18,00 zł

szt.

Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)

Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)
Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)

Prawie 1100 przepisów dań i porad, umożliwiających umiejętne prowadzenie kuchni smacznej i taniej, wedle zasad na długoletnim doświadczeniu opartym. Jak autorka pisze „same przepisy i tu jak wszędzie pozostaną martwą literą, którą ożywić i należycie zastosować tylko dobra i energiczna gospodyni potrafi”.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

75,00 zł

szt.

Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)

Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)
Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)

Poradnik kulinarnym, kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,90 zł

szt.

Przetwory z domowego ogródka

Przetwory z domowego ogródka
Przetwory z domowego ogródka

200 najlepszych przepisów na zapasy do spiżarni.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

34,90 zł

szt.

Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski

Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski
Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski

Starodawne receptury na potrawy popularne i najbardziej wyszukane: od dań mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery!
Dania na każdą porę roku i dnia, na czas postu i czas świętowania, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Są tu także biesiadne pieśni i toasty, anegdota i gawęda historyczna, żart i prawdziwa lektura duchowa, ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i pięknymi ilustracjami. A wszystko to w znakomitym opracowaniu Jacka Kowalskiego i Piotra Łysakowskiego.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,00 zł

szt.

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules
Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules

Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę. Sielskie smaki to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,00 zł

szt.

Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

75,90 zł

szt.

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Książka może być poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które stają się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówką regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

48,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Nowości
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl