Kulinaria, książki kucharskie

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)
Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

59,00 zł

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Z podróży po Polsce i świecie często przywozimy wspomnienia potraw. Smakujemy doskonałe dania, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji poznać. Chwalimy też często kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni wzbogacone o kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów.

Autorka obszernie (choć z przymrużeniem oka) przybliża w niej, m.in. kuchnię mniejszości narodowych oraz regionalne produkty, opowiada o polskich kultowych słodyczach i najsłynniejszych bazarach. Znalazły się tu również ciekawostki o historii polskiej kuchni, kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W książce nie brakuje też rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak krzyżówka, kulinarny quiz oraz gra planszowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

59,90 zł

szt.

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )
Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Reprint wydania z 1910 r. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych wraz z przykładami z „przednich rautów” i balów z życia wyższych sfer.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)

Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)
Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)

Praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów, marynart itp. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych. 114 rysunków w tekście.

Dostępność: brak towaru

Cena:

67,00 zł

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

69,00 zł

Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski

Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski
Receptury klasztorne dla duszy i ciała - Jacek Kowalski

Starodawne receptury na potrawy popularne i najbardziej wyszukane: od dań mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery!
Dania na każdą porę roku i dnia, na czas postu i czas świętowania, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Są tu także biesiadne pieśni i toasty, anegdota i gawęda historyczna, żart i prawdziwa lektura duchowa, ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i pięknymi ilustracjami. A wszystko to w znakomitym opracowaniu Jacka Kowalskiego i Piotra Łysakowskiego.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,00 zł

szt.

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))
Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drożdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,00 zł

szt.

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen -  dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)
Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Terapia żywieniowa św. Hildegardy to całościowy program, kierowany do pacjentów cierpiących na najbardziej zróżnicowane dolegliwości i choroby. Rady świętej uzdrowicielki z Bingen, opracowane współcześnie przez lekarzy różnych specjalności, to alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcieliby żyć zdrowo, rezygnując z tabletek przeciwbólowych, antybiotyków i innych środków, które obok działania leczniczego wywierają niszczący wpływ na naturalną równowagę organizmu. Terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. To łatwa w zastosowaniu, przyjemna, a przede wszystkim skuteczna recepta na zdrowe życie!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

69,90 zł

szt.

Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)

Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)
Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)

Poradnik kulinarnym, kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,90 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl