Kulinaria, książki kucharskie

Pieczywo domowe - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Pieczywo domowe - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Pieczywo domowe - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1928 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: chleba (jasnego i ciemnego), bułek i słodkich rozmaitości. Wydanie broszurowe.

Znajdują się tu przepisy na m.in. chleb, chleb żytni, razowy; chleb z kartoflami, chleb na serwatce, suchary żytnie, postne, bułki postne, bułki postne na oliwie, bułki bez jaj i masła, bułki parzone, bez jaj i masła, bułki wiejskie, codzienne, strucle maślane, strucle orzechowe, rogaliki, sucharki, obwarzanki, baby, rurki z kremem i wiele, wiele innych.

Dostępność: brak towaru

Cena:

18,00 zł

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Maciej Mizerka, Tomasz Kaźmierowski, Artur Paszczak

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Maciej Mizerka, Tomasz Kaźmierowski,  Artur Paszczak
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Maciej Mizerka, Tomasz Kaźmierowski, Artur Paszczak

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

34,90 zł

szt.

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisow - Gosia Molska

Z podróży po Polsce i świecie często przywozimy wspomnienia potraw. Smakujemy doskonałe dania, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji poznać. Chwalimy też często kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni wzbogacone o kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów.

Autorka obszernie (choć z przymrużeniem oka) przybliża w niej, m.in. kuchnię mniejszości narodowych oraz regionalne produkty, opowiada o polskich kultowych słodyczach i najsłynniejszych bazarach. Znalazły się tu również ciekawostki o historii polskiej kuchni, kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W książce nie brakuje też rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak krzyżówka, kulinarny quiz oraz gra planszowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

59,90 zł

szt.

Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)

Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)
Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)

Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu.

Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

18,00 zł

szt.

Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)

Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)
Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)

Prawie 1100 przepisów dań i porad, umożliwiających umiejętne prowadzenie kuchni smacznej i taniej, wedle zasad na długoletnim doświadczeniu opartym. Jak autorka pisze „same przepisy i tu jak wszędzie pozostaną martwą literą, którą ożywić i należycie zastosować tylko dobra i energiczna gospodyni potrafi”.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

75,00 zł

szt.

Przetwory z domowego ogródka

Przetwory z domowego ogródka
Przetwory z domowego ogródka

200 najlepszych przepisów na zapasy do spiżarni.

Dostępność: brak towaru

Cena:

34,90 zł

Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Polski - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

75,90 zł

szt.

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Książka może być poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które stają się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówką regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

48,00 zł

szt.

Tradycyjna kuchnia kaszubska

Tradycyjna kuchnia kaszubska
Tradycyjna kuchnia kaszubska

Format:  170 x 240 mm
Objętość: 64 str
Oprawa:  Twarda
Wydanie: Gdynia 2010
ISBN: 978-83-7591-131-2

 

Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

 

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

18,00 zł

szt.

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz
W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice'a Edmonda Saillanda Curnonsky'ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

56,90 zł

szt.

Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)

Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)
Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)

Wznowienie z oryginału wydanego w 1929 roku.

Wielka Ilustrowana Książka Kucharska z Wielobarwnemi Ilustracjami. 

Obejmuje trzy kuchnie: Polską, Litewską i Rosyjską ze swemi specyficznemi potrawami.

Wzory nakrycia stołów z rysunkiem. Garnirowania półmisków. Plany budowy wygodnego mieszkania dla siebie - na domki same w sobie. Naczynia kuchenne. Najwykwintniejsze zastawy stołowe i herbaciane. Czyszczenie kuchennych naczyń i sreber stołowych.
Pranie bielizny. Czyszczenie odzieży.
Wreszcie najoszczędniejsze wykorzystanie posiadanych produktów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

69,90 zł

szt.

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén
Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.

Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni.

Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby stworzyć smaczne i proste potrawy?

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

46,00 zł

szt.

Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa

Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa
Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa

Książka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle.

Znajdziesz w niej 365 przepisów na kolorowe, pożywne i smaczne koktajle z owoców oraz warzyw.

Przekonasz się, że koktajle warto pić codziennie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się zdrowymi napojami, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa.

Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

35,50 zł

szt.

Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)

Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)
Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)

Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

18,00 zł

szt.

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen -  dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)
Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Terapia żywieniowa św. Hildegardy to całościowy program, kierowany do pacjentów cierpiących na najbardziej zróżnicowane dolegliwości i choroby. Rady świętej uzdrowicielki z Bingen, opracowane współcześnie przez lekarzy różnych specjalności, to alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcieliby żyć zdrowo, rezygnując z tabletek przeciwbólowych, antybiotyków i innych środków, które obok działania leczniczego wywierają niszczący wpływ na naturalną równowagę organizmu. Terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. To łatwa w zastosowaniu, przyjemna, a przede wszystkim skuteczna recepta na zdrowe życie!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

69,90 zł

szt.
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl