Kulinaria, książki kucharskie

Tradycyjna kuchnia kaszubska

Tradycyjna kuchnia kaszubska
Tradycyjna kuchnia kaszubska

Format:  170 x 240 mm
Objętość: 64 str
Oprawa:  Twarda
Wydanie: Gdynia 2010
ISBN: 978-83-7591-131-2

 

Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

 

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

18,00 zł

szt.

Tradycyjne wędzenie - wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Tradycyjne wędzenie - wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Tradycyjne wędzenie - wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami. Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury.

Dostępność: brak towaru

Cena:

29,90 zł

Uniwersalna książka kucharska - Maria Ochorowicz-Monatowa (reprint wydania z początku XX wieku)

Uniwersalna książka kucharska - Maria Ochorowicz-Monatowa (reprint wydania z początku XX wieku)
Uniwersalna książka kucharska - Maria Ochorowicz-Monatowa (reprint wydania z początku XX wieku)

Reprint wydania z początku XX wieku.

Maria Ochorowicz-Monatowa to najgłośniejsza polska autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, godna następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przez dziesięciolecia jej Uniwersalna książka kucharska służyła w wielu domach. Do dziś jej przepisy inspirują miłośników tradycyjnej polskiej kuchni – smaków zdrowych i domowych.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

79,00 zł

szt.

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz
W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice'a Edmonda Saillanda Curnonsky'ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

56,90 zł

szt.

Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)

Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)
Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)

Wznowienie z oryginału wydanego w 1929 roku.

Wielka Ilustrowana Książka Kucharska z Wielobarwnemi Ilustracjami. 

Obejmuje trzy kuchnie: Polską, Litewską i Rosyjską ze swemi specyficznemi potrawami.

Wzory nakrycia stołów z rysunkiem. Garnirowania półmisków. Plany budowy wygodnego mieszkania dla siebie - na domki same w sobie. Naczynia kuchenne. Najwykwintniejsze zastawy stołowe i herbaciane. Czyszczenie kuchennych naczyń i sreber stołowych.
Pranie bielizny. Czyszczenie odzieży.
Wreszcie najoszczędniejsze wykorzystanie posiadanych produktów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

69,90 zł

szt.

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén
Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.

Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni.

Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby stworzyć smaczne i proste potrawy?

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

46,00 zł

szt.

Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa

Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa
Zielone koktajle. 365 przepisów - praca zbiorowa

Książka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle.

Znajdziesz w niej 365 przepisów na kolorowe, pożywne i smaczne koktajle z owoców oraz warzyw.

Przekonasz się, że koktajle warto pić codziennie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się zdrowymi napojami, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa.

Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

35,50 zł

szt.

Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)

Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)
Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)

Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

18,00 zł

szt.

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen -  dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)
Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen - dr. Wighard Strehlow (wyd. 2023)

Terapia żywieniowa św. Hildegardy to całościowy program, kierowany do pacjentów cierpiących na najbardziej zróżnicowane dolegliwości i choroby. Rady świętej uzdrowicielki z Bingen, opracowane współcześnie przez lekarzy różnych specjalności, to alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcieliby żyć zdrowo, rezygnując z tabletek przeciwbólowych, antybiotyków i innych środków, które obok działania leczniczego wywierają niszczący wpływ na naturalną równowagę organizmu. Terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. To łatwa w zastosowaniu, przyjemna, a przede wszystkim skuteczna recepta na zdrowe życie!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

69,90 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl