Kulinaria, książki kucharskie

Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules

Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules
Mamuszka. Od Lwowa do Baku. Ponad 100 przepisów - Olja Hercules

Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2015!

Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan.

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,00 zł

Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl

Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl
Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl

Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwością zmienisz swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na dania, które spełnią wszystkie twoje wymagania: w czasie nie dłuższym niż pół godziny wyczarujesz pyszności!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

49,00 zł

szt.

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules
Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna - Olia Hercules

Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę. Sielskie smaki to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,00 zł

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Książka może być poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które stają się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówką regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

48,00 zł

szt.

Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski

Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski
Kuchnia PRL-u w Chicago. Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony - Czesław Chodkowski

Czesław radzi jak smacznie gotować, robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony.

  • Rozdział pierwszy: zupy, sałatki, jarzyny na ciepło i zimno, chleby, chlebki i bułeczki, makarony, pierogi, zapiekanki, przystawki, mięso, ryby, ciasta i desery.
  • Rozdział drugi: wędliny - produkcja własna.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

47,50 zł

szt.

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén
Zbierz, przechowaj, zjedz - Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.

Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni.

Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby stworzyć smaczne i proste potrawy?

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

46,00 zł

szt.

Mąka i woda - Sabina Francuz

Mąka i woda - Sabina Francuz
Mąka i woda - Sabina Francuz

Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

45,50 zł

szt.

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

45,00 zł

szt.

Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)

Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)
Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)

Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

45,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl