Producent
- ABC (1)
- Astrum (2)
- Bernardinum (1)
- Buchmann (2)
- Czarne (1)
- Dom Wydawniczy PWN (2)
- Esprit (1)
- Esteri (1)
- Filo (1)
- Graf-ika (22)
- Hanami (1)
- Jedność (2)
- Księży Młyn (1)
- Muza (1)
- Olesiejuk (1)
- Pascal (1)
- Prószyński (2)
- Publicat (1)
- Region (1)
- Ridero (1)
- Sowa (1)
- Wydawnictwo AA (2)
- Wydawnictwo Literackie (2)
- Wydawnictwo RM (1)
- Wysoki Zamek (1)
- Zeta Ars (1)
- Znak (3)
- Zwierciadło (1)
- Zysk i S-ka (1)
Zupy i sosy - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1929 r.)
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Wielka ilustrowana książka kucharska - Helena Mołochowiec (wznowienie wydania z 1929 r.)
Wznowienie z oryginału wydanego w 1929 roku.
Wielka Ilustrowana Książka Kucharska z Wielobarwnemi Ilustracjami.
Obejmuje trzy kuchnie: Polską, Litewską i Rosyjską ze swemi specyficznemi potrawami.
Wzory nakrycia stołów z rysunkiem. Garnirowania półmisków. Plany budowy wygodnego mieszkania dla siebie - na domki same w sobie. Naczynia kuchenne. Najwykwintniejsze zastawy stołowe i herbaciane. Czyszczenie kuchennych naczyń i sreber stołowych.
Pranie bielizny. Czyszczenie odzieży.
Wreszcie najoszczędniejsze wykorzystanie posiadanych produktów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Uniwersalna książka kucharska - Maria Ochorowicz-Monatowa (reprint wydania z początku XX wieku)
Reprint wydania z początku XX wieku.
Maria Ochorowicz-Monatowa to najgłośniejsza polska autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, godna następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przez dziesięciolecia jej Uniwersalna książka kucharska służyła w wielu domach. Do dziś jej przepisy inspirują miłośników tradycyjnej polskiej kuchni – smaków zdrowych i domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Praktyczny kucharz warszawski. Poradnik dla młodych gospodyń zawierający 1503 różnych przepisów (reprint wydania z 1912 r.)
Poradnik kulinarnym, kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Praktyczna kuchnia - Róża Makarewiczowa (wznowienie na podstawie oryginału z 1910 r.)
Prawie 1100 przepisów dań i porad, umożliwiających umiejętne prowadzenie kuchni smacznej i taniej, wedle zasad na długoletnim doświadczeniu opartym. Jak autorka pisze „same przepisy i tu jak wszędzie pozostaną martwą literą, którą ożywić i należycie zastosować tylko dobra i energiczna gospodyni potrafi”.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Potrawy z kasz i mąki - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1931 r.)
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu.
Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Polska kuchnia i śpiżarnia - Jadwiga Izdebska (reprint wyd. z 1905 r.)
Praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów, marynart itp. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych. 114 rysunków w tekście.
Dostępność: brak towaru
67,00 zł
Pieczywo domowe - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Reprint oryginału wydanego w 1928 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: chleba (jasnego i ciemnego), bułek i słodkich rozmaitości. Wydanie broszurowe.
Znajdują się tu przepisy na m.in. chleb, chleb żytni, razowy; chleb z kartoflami, chleb na serwatce, suchary żytnie, postne, bułki postne, bułki postne na oliwie, bułki bez jaj i masła, bułki parzone, bez jaj i masła, bułki wiejskie, codzienne, strucle maślane, strucle orzechowe, rogaliki, sucharki, obwarzanki, baby, rurki z kremem i wiele, wiele innych.
Dostępność: brak towaru
18,00 zł
Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z Kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb. Książeczka dla Bogaczów równie jak dla Ubogich
Użyteczna, zawierająca kilkaset sposobów wypróbowanych robienia z kartofel rożnych zup, jarzyn, potrawek, sałat, legumin, wypiekanek i innych przyrządzeń na stół; oraz użycie ich dla bydła, jako też do wyrobów piwa, wina, kawy, mydła, świec i innych potrzeb domowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska + Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Reprint wydania z 1904 i 1908 roku. Dwa tomy w jednym woluminie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin