Kulinaria, książki kucharskie

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Książka zawiera przepisy znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz z dyspozycją obiadową na poszczególne miesiące.

Dostępność: brak informacji

Cena: 50,00 zł
szt.

366 obiadów - znakomita kuchnia krakowska - Maria Gruszecka (reprint książki z 1895 r.)

366 obiadów - znakomita kuchnia krakowska - Maria Gruszecka (reprint książki z 1895 r.)
366 obiadów - znakomita kuchnia krakowska - Maria Gruszecka (reprint książki z 1895 r.)

366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska to bardzo popularna książka, wielokrotnie uzupełniana i wznawiana. Zawiera przepisy bardzo proste i niedrogie „dla średniego stanu mieszczańskiego i urzędniczego”. Gruszecka napisała ją po wydaniu Ilustrowanego kucharza krakowskiego, który cieszył się (i cieszy nadal) ogromnym zainteresowaniem ze strony czytelników. Książka ta zawiera, jak i poprzednie, rozdział poświęcony prowadzeniu domu i radzenia sobie z przeróżnymi problemami – molami, praniem koronek czu bólem zębów. Nowością jest natomiast wstęp mówiący czym kierować się przy wyborze artykułów spożywczych, jak rozpoznać podrabiane produkty oraz jak utrzymać kuchnię i naczynia w czystości. Każdy większy rozdział zaczyna się ogólnym wstępem, w którym opisane są rady na przykład na temat wyboru i sposobu krojenia mięsa, czasu gotowania ryb i rozpoznania ich świeżości.

Dostępność: brak towaru

Cena: 42,00 zł

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

C.k. kuchnia - Rober Makłowicz
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Dostępność: duża ilość

Cena: 38,50 zł
szt.

Do stołu podano KMP 4/2003

Do stołu podano KMP 4/2003
Do stołu podano KMP 4/2003

W czwartym numerze Kroniki Miasta Poznania z 2003 r. opisujemy czym, co i jak jedzono w Grodzie Przemysła w całej jego historii. Gdy dokładnie przyjrzymy się kolejnym tekstom, coraz bardziej zbliżającym nas do współczesności, z łatwością dostrzeżemy, że rodzaj spożywanych potraw nie zmienił się znowu tak bardzo, prawdziwa rewolucja nastąpiła natomiast w dziedzinie naczyń i narzędzi, przy pomocy których potrawy te przyrządzano, a następnie zjadano. Bezsprzecznie najważniejszą zmianą w tym względzie było pojawienie się widelca, przedmiotu zdawałoby się istniejącego od zawsze. A to nieprawda, "widełkami" posługujemy się stosunkowo krótko, bo dopiero od XVI wieku. Pewnie trudniej było go wystrugać z drewna, jak łyżkę, talerz lub kubek. Jest jednak jeden taki moment w historii polskiego jadłospisu, który miał szczególne znaczenie dla poznaniaków i na kolejne stulecia zjednoczył ich i wyodrębnił z reszty społeczeństwa. Było to wówczas, gdy na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, początkowo jako roślina ozdobna, co pragmatycznych mieszkańców Poznania mniej interesowało, a później jako produkt żywnościowy, który pokochali bezgranicznie i tak już pozostało. Poznaniak zrobi z pyr wszystko, nawet budyń i tort.

Dostępność: brak towaru

Cena: 17,00 zł

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk
Domowy wyrób alkoholu - Andrzej Fiedoruk

Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.

Dostępność: brak informacji

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 24,90 zł
szt.

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska
Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów - Agnieszka Kozłowska

Kresy wschodnie są krainą niemalże magiczną - także kulinarnie. Do dziś krążą wśród gospodyń domowych stare przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską i tatarską, stale udoskonalane i dostosowywane do współczesnych realiów. Warto spróbować niezwykłego smaku blinów, cepelinów, kołdunów, rejbaków, kindziuka i wielu innych potraw. Kuchnia bez szaleństw, ale za to z przeogromnym bogactwem zdrowia!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 34,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Promocje
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl