Producent
- ABC (1)
- Astrum (2)
- Bernardinum (1)
- Buchmann (2)
- Czarne (1)
- Dom Wydawniczy PWN (2)
- Esprit (1)
- Esteri (1)
- Filo (1)
- Graf-ika (22)
- Hanami (1)
- Jedność (2)
- Księży Młyn (1)
- Muza (1)
- Olesiejuk (1)
- Pascal (1)
- Prószyński (2)
- Publicat (1)
- Region (1)
- Ridero (1)
- Sowa (1)
- Wydawnictwo AA (2)
- Wydawnictwo Literackie (2)
- Wydawnictwo RM (1)
- Wysoki Zamek (1)
- Zeta Ars (1)
- Znak (3)
- Zwierciadło (1)
- Zysk i S-ka (1)
C.k. kuchnia - Rober Makłowicz
„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))
Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drożdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin