Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna i Paweł Lis

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna i Paweł Lis
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna i Paweł Lis

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Dostępność: brak towaru

Cena: 57,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Promocje
Mój ojciec. Wspomnienia - Zofia Pilecka-Optułowicz
Mój ojciec. Wspomnienia - Zofia Pilecka-Optułowicz
42,00 zł 35,00 zł
szt.
Lectio divina komplet 1-17 (oprawa twarda)
Lectio divina komplet 1-17 (oprawa twarda)
550,00 zł 495,00 zł
szt.
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl