Kulinaria, książki kucharskie

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

69,00 zł

Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)

Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)
Baby, placki i mazurki - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1908 r.)

Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

45,00 zł

szt.

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

55,00 zł

szt.

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.

Dostępność: brak towaru

Cena:

18,00 zł

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)
Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Reprint oryginału z 1926 r. Publikacja zawiera praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego.

Dostępność: brak towaru

Cena:

52,90 zł

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)
Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

59,00 zł

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)
Kuchnia myśliwska - Jan Szyttler (reprint wydania z 1845 r.)

Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów; zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów; poradnik, jak przygotować się do łowów i jak skonstruować przenośny kominek; przewodnik po łownej zwierzynie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

59,00 zł

szt.

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )
Kuchnia polsko-francuska - Antoni Teslar (reprint wydania z 1910 r. )

Reprint wydania z 1910 r. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych wraz z przykładami z „przednich rautów” i balów z życia wyższych sfer.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Nowości
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl