Kulinaria, książki kucharskie

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

55,00 zł

szt.

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne -  Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

140,00 zł

szt.

Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia Wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein

Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

37,50 zł

szt.

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz
W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku - Maria Barbasiewicz

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice'a Edmonda Saillanda Curnonsky'ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

56,90 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl