Producent
- ABC (1)
- Astrum (2)
- Bernardinum (1)
- Buchmann (2)
- Czarne (1)
- Dom Wydawniczy PWN (2)
- Esprit (1)
- Esteri (1)
- Filo (1)
- Graf-ika (22)
- Hanami (1)
- Jedność (2)
- Księży Młyn (1)
- Muza (1)
- Olesiejuk (1)
- Pascal (1)
- Prószyński (2)
- Publicat (1)
- Region (1)
- Ridero (1)
- Sowa (1)
- Wydawnictwo AA (2)
- Wydawnictwo Literackie (2)
- Wydawnictwo RM (1)
- Wysoki Zamek (1)
- Zeta Ars (1)
- Znak (3)
- Zwierciadło (1)
- Zysk i S-ka (1)
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Dostępność: brak towaru
18,00 zł
Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl
Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwością zmienisz swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na dania, które spełnią wszystkie twoje wymagania: w czasie nie dłuższym niż pół godziny wyczarujesz pyszności!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))
Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drożdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy
Historia polskiego smaku opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji. Czym chata bogata - Barbara Czaykowska-Kłoś
Bogactwo smaków, wiedzy, mnóstwo ciepła i humoru...
To można znaleźć w drugiej części Historii kuchennych.
Motywem przewodnim pierwszego tomu Historii kuchennych wspomnienia autorki, rodzinne historie i smaki, które jak u Prousta przenoszą w bliską sercu przeszłość.
Drugi tom powstał z podobnej potrzeby, chociaż tęsknota do dawnych smaków i wspomnień wzbogaciła się o niewyobrażalną miłość do dzieci, wnuków, piesków, kotków, ptaków, drzew...
Porady, zdrowe mikstury, niezwykłe nalewki, potrawy, które przenoszą do dawnych zabawnych lub smutnych historii i te, które pomagają nakarmić największego niejadka.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi
Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej.
Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)
Reprint oryginału z 1926 r. Publikacja zawiera praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego.
Dostępność: brak towaru
52,90 zł
Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)
Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej.
Dostępność: brak towaru
59,00 zł