Kulinaria, książki kucharskie

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa - Elżbieta Kiewnarska (reprint wydania z 1928 r.)

Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.

Dostępność: brak towaru

Cena:

18,00 zł

Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl

Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl
Ekspresowa kuchnia diabetyka. Przepisy na każdy dzień - Matthias Riedl

Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwością zmienisz swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na dania, które spełnią wszystkie twoje wymagania: w czasie nie dłuższym niż pół godziny wyczarujesz pyszności!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

49,00 zł

szt.

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))
Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drożdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,00 zł

szt.

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

55,00 zł

szt.

Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji. Czym chata bogata - Barbara Czaykowska-Kłoś

Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji. Czym chata bogata - Barbara Czaykowska-Kłoś
Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji. Czym chata bogata - Barbara Czaykowska-Kłoś

Bogactwo smaków, wiedzy, mnóstwo ciepła i humoru...

To można znaleźć w drugiej części Historii kuchennych.

Motywem przewodnim pierwszego tomu Historii kuchennych wspomnienia autorki, rodzinne historie i smaki, które jak u Prousta przenoszą w bliską sercu przeszłość.

Drugi tom powstał z podobnej potrzeby, chociaż tęsknota do dawnych smaków i wspomnień wzbogaciła się o niewyobrażalną miłość do dzieci, wnuków, piesków, kotków, ptaków, drzew...

Porady, zdrowe mikstury, niezwykłe nalewki, potrawy, które przenoszą do dawnych zabawnych lub smutnych historii i te, które pomagają nakarmić największego niejadka.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

42,00 zł

szt.

Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)

Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)

Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.

Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

85,00 zł

szt.

Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi
Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

71,00 zł

szt.

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej.

Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

38,50 zł

szt.

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)
Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Reprint oryginału z 1926 r. Publikacja zawiera praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego.

Dostępność: brak towaru

Cena:

52,90 zł

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)
Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

59,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl