Kulinaria, książki kucharskie

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)

Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

69,00 zł

Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski

Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski
Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski

Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

55,50 zł

szt.

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)
Domowa Kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich - Gniewkowska Alina (reprint wydania z 1917 r.)

Reprint na podstawie oryginału z roku 1917. Reprint, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat, i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

55,00 zł

szt.

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))
Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo - Konrad Niklewicz (reprint wydania z 1895 r.))

Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drożdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

69,00 zł

szt.

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - Maja i Jan Łozińscy

Historia polskiego smaku opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

55,00 zł

szt.

Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)

Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun (wydanie drugie, rozszerzone)

Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.

Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

85,00 zł

szt.

Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi
Jerozolima. Książka kucharska - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

71,00 zł

szt.

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)
Krakowskie Wyroby Wędliniarskie - Andrzej Różycki (reprint wydania z 1926 r.)

Reprint oryginału z 1926 r. Publikacja zawiera praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego.

Dostępność: brak towaru

Cena:

52,90 zł

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)
Kucharz dobrze usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler (reprint wydania z 1830 r,)

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

59,00 zł

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko (reprint wydania z 1786 r.)

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Dostępność: brak towaru

Cena:

62,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Sonda
Przy zakupie książki kieruję się przede wszystkim:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl