Producent
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa (reprint wydania z 1917 r.)
Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku.
Dostępność: brak towaru
69,00 zł
Bartnictwo, czyli hodowla pszczół dla zysku. Tom I i II - Teofil Ciesielski (reprint wydania z 1901 r.)
Reprint oryginału z 1901 r., dwa tomy w jednym woluminie. Tom I – „Przyroda pszczół” zawiera informacje o historii, życiu i anatomii pszczoły, sposobach użycia miodu i innych produktów pszczelarskich oraz o istotach wrogich pszczołom. Tom II – „Gospodarka w pasiece” dotyczy urządzania pasiek i uli, narzędzi i przyborów potrzebnych do utrzymania pasiek oraz pielęgnacji pszczół w różnych porach roku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dokładna praktyczna nauka dla pasieczników -Julian Lubieniecki
Tom I, II, i III w jednym woluminie (współoprawne) . Liczne drzeworyty w tekście.
Dostępność: brak towaru
85,00 zł
Miodolecznictwo - praca zbiorowa
Leczenie miodem jest popularnym działem współczesnej medycyny naturalnej. Stosuje się go zarówno przy poważnych schorzeniach gastrycznych, układu moczowego i nerek, jak i przy zwykłych przeziębieniach, stanach zapalnych gardła, migdałków, strun głosowych, stawów czy spojówek. Miód stosowany jest ponadto przy wielu chorobach układu krążenia, dróg żółciowych i skóry. Może być stosowany profilaktycznie u dzieci, osób starszych i ludzi ciężko pracujących, ponieważ nie ma w jego stosowaniu przeciwwskazań.
Autorzy omawiają zalety poszczególnych miodów pod względem wartości odżywczych i leczniczych, podpowiadają, jaki rodzaj miodu najlepiej spożywać i jak go stosować w zależności od schorzenia. Omawiają również inne produkty pozyskiwane od pszczół, takie jak pyłek kwiatowy, nektar czy spadź oraz udzielają praktycznych informacji, jak dobrze ocenić jakość wyrobów pszczelich.
W książce znajdziemy też tradycyjne i sprawdzone receptury na wina i nalewki oraz przepisy na potrawy z wykorzystaniem miodu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Miodzio! Jak założyć ul, hodować pszczoły i produkować własny miód - James E. Tew
I ty możesz zostać pszczelarzem!
Z czego składa się ul? Skąd wziąć pszczoły? Kiedy można zebrać pierwszy miód? Oto poradnik zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych pszczelarzy, który zawiera pięćset cennych wskazówek na temat samodzielnego prowadzenia pasieki.
Zaletą pszczelarstwa jest coś więcej niż pyszny i zdrowy miód. To fascynujące i dające mnóstwo satysfakcji hobby, które może przerodzić się w prawdziwą pasję i jest niezwykle ważne dla naszej planety! To właśnie dzięki pszczołom rośliny wydają plony zapewniające 90% pożywienia na świecie. Zakładając własną pasiekę, dokładasz więc swoją cegiełkę do ratowania świata – niezależnie od tego czy mieszkasz na wsi, czy w mieście.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Pszczolarz litewski czyli gruntowna, wyczerpująca i najpraktyczniejsza nauka pszczolnictwa oparta na naturze i przyrodzie pszczół - Józef Abramowicz (reprint wydania z 1862 r.)
Reprint oryginału wydanego w 1862 roku.
Gruntowna, wyczerpująca i najpraktyczniejsza, Nauka Pszczolnictwa, oparta na naturze i przyrodzie pszczół.
Praktyczny poradnik dla pszczelarzy.
Dostępność: brak towaru
55,00 zł